sobota 23. dubna 2016

Recenze: Na kole křížem krážem po Česku



Na kole křížem krážem po Česku
Tipy na výlety

  •          Autor: Andrej Halada
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2010
  •          Počet stran: 222
  •          Vazba: Brožovaná

Anotace: Znáte cyklisticky nejatraktivnější oblasti Česka? Vyberte si ze zajímavých tipů, které jsou doplněny fotografiemi a mapkami. Nechybí ani komplexní praktické informace o vlakovém či autobusovém spojení, terénu a doporučené trase. Průvodce, který obohatí vaše výlety na kole!



friends, bike, and best friends imageObálka: Tematicky zaměřená obálka se mi líbí, z druhé strany je to sice trochu slabší, ale celkově hodnotím kladně.

Proč jsem si knihu vybrala: Ráda cestuju a výlety na kole jsou skvělý způsob jak spojit sport a zábavu. Bohužel začíná zkouškové a jet někam na výlet nepřipadá v úvahu, takže jsem se mohla pokochat alespoň knížkou. 

„Krkonoše jsou pravou zkouškou horské cyklistiky, nabízejí nenáročnější terény.“ (strana 130)

bicycle, friend, and girls imageHodnocení: Průvodce je rozdělen na dvě části. V první se věnuje radám pro snadnější cykloturistiku, kde se čtenář dozví, jak si vybrat správné kolo, jak se o něj starat a v jakém oblečení jezdit. Informace jsou zajímavé a ocení je začátečníci i znalci.

Druhá část se věnuje tipům na výlety po celém Česku. Každý výlet je propracovaný, na stránkách najdeme mapku, fotografie a internetové odkazy na podrobnější informace. Autoři se věnují především důkladnému popsání místa, včetně těch nejzajímavějších památek, které stojí za to navštívit.

flowers, pink, and bike image„V České republice existuje hustá síť cyklistických tras.“ (strana 38)

Podle mě je průvodce ideální na navození atmosféry, na samotný výlet bych si ho asi nebrala, tak podrobné mapy a trasy neobsahuje. Nevýhodu vidím v tom, že knížka je z roku 2010 a přece jenom spousta informací se za ten čas mohla změnit. Na druhou stranu nejdůležitější památky asi nikam neodešly a já vnímám nejsilnější část knihy právě v popisu zajímavých staveb a přírodních úkazů. Ty jsou propracovány opravdu kvalitně.

„Cyklistický pocit volnosti, splynutí s přírodou, je jedinečný, dává člověku sílu a poskytuje mu uspokojení.“ (strana 9)

Pokud se už nemůžete dočkat, až vyrazíte na nějaký výlet, určitě se před cestou nezapomeňte pořádně inspirovat, třeba právě tímto průvodcem.

Celkový dojem: 75 %
light, girl, and bike image 
  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

Žádné komentáře:

Okomentovat