úterý 26. dubna 2016

Dějepis v souvislostech



Dějepis v souvislostech
České a evropské dějiny

  •          Autor: Jiří Martínek
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2016
  •          Počet stran: 93
  •          Vazba: Vázaná

Anotace: S touto knihou se z dějepisu stane vzrušující jízda za poznáním! Věděli jste, že když Johanka z Arku stanula v čele francouzských vojsk, zuřily v Čechách husitské války? Napadlo vás, že když v Anglii psal Shakespeare své hry, hostil v Praze Rudolf II. slavné astronomy Johanna Keplera a Tychona Brahe? Tušili jste, že ve stejné době, kdy rakousko-uherskému trůnu vévodila císařovna Marie Terezie, Rusku vládla jiná slavná žena, carevna Kateřina Veliká? Tyto a mnohé další události, které jste až dosud…

always, tea, and british imageObálka: Puzzle styl obálky se mi líbí. Myslím si, že perfektně vystihuje dějinnost jako jednu velkou skládačku. Vazba i papír jsou kvalitní, oceňuji i klasický encyklopedijní formát.

Proč jsem si knihu vybrala: Dějepis mám ráda už od základní školy. Měla jsem štěstí na dobré učitele, kteří dokázali látku zajímavě vysvětlit, při hodinách byla navíc zábava. Doma mám spoustu knížek o historii, ale baví mě objevovat i nově vycházející tituly.

„Sestrojil přístroj na sledování rychlosti větru, přemýšlel o konstrukci jízdního kola, tanku či skafandru.“ (strana 39)

architecture, indie, and old town imageHodnocení: Kniha je rozdělená na české a evropské dějiny. Každá dvojstránka obsahuje dvě informace o českých a evropských dějinách. Zprávy mají svůj obrázek a časovou mapku, podle které se dobře orientuje. Na každé dvojstránce jsou uvedeny dvě zajímavosti prezentované jako „věděli jste, že“. Autor se dostane od Věstonické Venuše až po Sametovou revoluci.

bea, old times, and cute image„Co na tom, že s ním před rokem a půl podepsal pakt o neútočení.“ (strana 82)

Encyklopedie má bez mála sto stran a tak je jasné, že se jedná o skromnější dějepisné informace. Nakladatelství uvádí, že knížka je vhodná od jedenácti let. Upřesnila bych, že je vhodná pro druhý stupeň základní školy. Pro středoškoláky maximálně na lehké opakování v prvním ročníku. 

„Čechy se v jeho podání staly centrem obrovské říše, v jejímž čele stál on, z Boží milosti císař a král.“ (strana 30)

Dějepis v souvislostech je na můj vkus hodně průměrná kniha, která zapadne ve stovkách dalších knih o historii. Nevyčnívá grafickým ani textovým zpracováním a obsahuje malé množství informací. Přesto může mladší čtenáře zaujmout na tolik, že si ji oblíbí.

Celkový dojem: 65 %

    book, old, and fairy tale image
  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

Žádné komentáře:

Okomentovat