čtvrtek 26. prosince 2013

Recenze: 50 odstínů vášně



50 odstínů vášně


  •          Originální název: 50 Nights in Grey
  •          Autor: Laura Elias
  •          Překlad: Eva Kadlecová
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2013
  •          Počet stran: 112
  •          Vazba: Brožovaná

Anotace: Vrhněte se do milostných dobrodružství dvou lidí, kterým slovo "stereotyp" vůbec nic neříká. Deník, ze kterého sálá horoucí žár, ale i jde mráz po zádech, přečtete jedním - zatajeným - dechem. Nechte se svádět a svádějte! Vášeň, vzrušení a inspirace pro romantiky i odvážnější jedince...


Podobné knihy: Sex v Praze

Obálka: černobílé zpracování se mi líbí. Ilustrace z obálky se objevují v celé knize, dobrý nápad představit je už na obálce.

 It's killing me.Proč jsem si knihu vybrala: 50 odstínů šedi udělalo díru do světa a kdekdo se snaží tento úspěch napodobit. 50 odstínů vášně se ani v názvu netají tím, že celou sérii napodobují a velkou inspiraci nacházejí právě u E. L. James. Odstíny vášně vynikají hlavně v tom, že jsou z velké části obrázkové a původní sérii by mohly dobře sloužit jako „obrazový materiál“.

„Možná dneska potřebuješ trochu tvrdší lekci.“

Děj: Příběh se točí kolem zamilované dvojice, která svůj vztah okořeňuje různým sexuálním experimentováním. Zkouší neustále nové věci, které oba vzrušují a zapisují je do své „učebnice“. Nechybí různé smyslné masáže, všemožné druhy poloh, svazování, bičování a to vše za doprovodu žhavých obrázků od Benjemina Wachenjeho

Uuh..„Vím o jednom prázdném místě, které by vás mohlo zajímat.“

Hodnocení: Všem je jasné, že u této knížky nejde o děj. Už z letmého prolistování je vidět, že písmo nedominuje a hlavní slovo mají obrázky…velmi peprné obrázky. Moc stran nezbývá a samotný text je psán psacím písmem, které zabírá hodně prostoru. 


Protože o příběh tolik nejde, může si 50 odstínů vášně dovolit působit i lehce rádcovským dojem. U některých kapitol se tedy dočkáváme různých rad a tipů jak provést praktiky z příběhu.

News„Když byla má pokožka zcela čistá, zabořil své silné prsty do mého těla a všechno napětí rozmasíroval.“

Autorka se nenamáhá své postavy pojmenovat, a tak tu máme bezejmenný pár (nicméně na obrázcích, které knihu doprovází, vidíme pokaždé jiné dvojice). Nepojmenované postavy nahrávají k autorčině snaze, aby si každý čtenář představoval hlavně bujaré dobrodružství a nějaká jména nechával stranou.

Velká výhoda 50 odstínů vášně je, že si na nic nehrají. Nač vymýšlet příběh, který je stejně zástěrka pro všechny erotické scény? Laura Elias jde rovnou na věc a každou kapitolu vytváří podle svého, což celé knížce hodně přidává na sympatiích. Navíc ji přečtete do půl hodiny a pak už se jen můžete vracet k oblíbeným pasážím. 

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 80 %

Celkový dojem: 75 %


  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

1 komentář:

  1. 50 odtieňov šedej som nečítala vôbec, ale vidím, že tá kniha urobila veľké haló po celom svete, pretože na blogoch som narazila už na rôzne knihy, ktorých inšpiráciou bola práve táto séria :)

    OdpovědětVymazat