úterý 9. července 2013

Recenze: Temné vize - Odhalení



Odhalení
Série: Temné vize

  •          Originální název: The Strange Power
  •          Autor: L. J. Smith
  •          Překlad: Olga Staníčková
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2011
  •          Počet stran: 264
  •          Vazba: Brožovaná

Anotace: Kaitlyn je studentka střední školy. Kvůli svým nezvyklým očím a jasnovideckým schopnostem má pověst čarodějky. Lidé se jí bojí, a proto nemá žádné přátele. Přijme tedy pozvání do Zetesova institutu, kde bude moci začít nový život a studovat s vrstevníky s podobným neobvyklým nadáním. Kaitlyn zde pozná dva přitažlivé spolužáky, pohledného Roba, který svou léčivou silou rozdává jenom dobro, a tajemného a nebezpečného Gabriela s nezvyklými telepatickými schopnostmi. Studenti postupně začínají zjišťovat, proč byli do institutu přivedeni. A Kaitlyn se musí rozhodnout, komu má věřit... a koho bude milovat.

UntitledObálka: Celá série si drží stejnou obálku, jediný rozdíl je v barvě. První díl má to štěstí, že je laděn do tmavě růžové, která v kombinaci s černou vypadá opravdu dobře. Vše je jednoduché, ale zároveň stylové.

Proč jsem si knihu vybrala: Na další sérii jsem se velmi těšila. Temné vize mají nejlepší hodnocení ze všech a jsou považovány za nejkvalitnější knihy od L. J. Smith. Tak uvidíme.

 „Pokoj byl plný bledého ranního světla a ten křik byl skutečný.“ (strana 147)

Děj: Šestnáctiletá Kaitlyn si „užívá“ střední školu se zvláštní pověstí. Všichni ji považují za čarodějku a nemají ji rádi. Kaitlyn má skutečné jasnovidecké schopnosti, které se dostávají na povrch díky kresbě. Každý obraz má dar předpovídat budoucnost a to nezasvěcené spolužáky děsí. 

Dream Catcher Kaitlyn se tím trápí a při první příležitosti se rozhodne začít znovu. Odhodlá se nastoupit na speciální školu, kde se věnují jen studentům s výjimečnými schopnostmi. Kaitlyn se poprvé cítí ve své kůži, seznamuje se s novými spolužáky a rozvíjí svůj dar, jenže všechno není tak růžové, jak se na první pohled zdá…

 Měj se na pozoru - nebo uteč.“ (strana 61)

Hodnocení: L. J. Smith je autorka, která ve většině čtenářů vzbuzuje rozporuplné pocity. Někdo jí má rád a jiný zase ne. Její styl prostě nesedne každému. Ať je to jak chce, já mám knihy od L. J. ráda. Neříkám, že jsou to úplné trháky, ale určitě jsou to pohodové knížky, které mě nezklamaly.

„Ani náhodou netoužím vidět, co se děje ve vašich bezradných malých dušičkách.“ (strana 181) 

mysterious girl
L. J. Smith jede na své vlně „od všeho trochu a zároveň nikde nic“. Temné vize nejsou jiné. Příběh je klidný, bez žádných výrazných zvratů. Autorka na nic nespěchá a akci si rozkládá do víc částí. Ze začátku jsem se musela přenést přes to, že se nesetkáváme s žádnými upíry (kašlu na upíry, stačí Damon), vlkodlaky a po Říši temnot se slehla zem. Temné vize jsou úplně jiná série, a tak nás čekají jiné zápletky i postavy. 

Přechod probíhá opravdu rychle a za chvíli už nemyslím ani na Damona (výkon). Kaitlyn je sympatická hlavní hrdinka a prostředí Zetesova institutu vůbec není špatné. Internátní školy mají své kouzlo. 

Knížka je poměrně krátká a za ten jeden díl jsem nestihla proniknout do celého příběhu. První díl působí průměrně, nenadchne ani neurazí. Odhalení připravilo dobrou půdu pro Posedlost, takže vyšší hodnocení si schovám právě pro druhý díl.

Procenta - aneb jak se mi líbí:
Art
·         CZ obálka: 80 %
·         Děj: 70 %
·         Love story: 70 %

Celkový dojem: 73 %

  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

Žádné komentáře:

Okomentovat